Kocaeli’nin Gebze ilçesinden geçen Kocagöl Deresi, kimyasal atıklar nedeniyle adeta bir “zehir kanalı” haline geldi. Dere yatağında boyu aşan köpükler ve çevreye yayılan ağır koku, bölgedeki tarım arazilerini kuruturken, hayvan ölümlerini de beraberinde getirdi.
Tavşanlı mevkiinde yaşanan çevre felaketi, mahalle sakinlerini isyan ettirdi. Özellikle hafta sonları ve yağışlı havalarda dereye kaçak atık bırakıldığını iddia eden vatandaşlar, suyun renginin değiştiğini ve ağır kimyasal kokusunun ciğerlerini yaktığını ifade ediyor. Verilen cezalara rağmen kirliliğin devam etmesi, bölge halkını “ceza maliyeti, arıtma maliyetinden düşük” gerçeğiyle karşı karşıya bırakıyor.
“Kestiğiniz Cezalar Yetmiyor, Köpeğim Zehirlendi”
Bölge sakinlerinden Rıdvan Güvenç, 3 yıldır süren kirlilikle ilgili yaşadığı acı tecrübeleri paylaştı. Yetkililere defalarca başvurduğunu ve firmalara ceza kesildiğini ancak çözümün geçici olduğunu belirten Güvenç, şöyle konuştu:”Ekipler geliyor, ‘Firmayı bulduk, ceza kestik’ diyorlar ama bir hafta sonra manzara yine aynı. Kestiğiniz cezalar demek ki yeterli gelmiyor. Burada bir koyun öldü, ardından benim köpeğim dereden su içip zehirlenerek can verdi. Köpüklerin boyu bir yetişkinin seviyesine kadar ulaşıyor.”
“Arıtmak Yerine Ceza Ödemeyi Seçiyorlar”
Deredeki kirliliğin neden durmadığına dair çarpıcı bir tespitte bulunan Güvenç, fabrikaların arıtma masraflarından kaçmak için cezayı göze aldıklarını vurguladı. “900 bin lira ceza kesiliyor ama o kimyasalı arıtmanın maliyeti milyonlarca lira. İşletmeci, ‘Cezamı öderim ama atığımı dökerim’ mantığıyla hareket ediyor. Olan bize, ciğerlerimize ve doğaya oluyor” diyen Güvenç, kimyasal kokusu nedeniyle bölgede durmanın bile imkansızlaştığını söyledi.
Hayalet Şehre Dönüşen Meyve Bahçeleri
Derenin bir zamanlar içme suyu ve sulama kaynağı olduğunu hatırlatan bölge halkı, kirlilik sonrası bölgenin “hayalet şehre” dönüştüğünü ifade ediyor. Eskiden meyve bahçeleriyle dolu olan arazilerin kuruduğunu belirten Güvenç, “Çocukluğumuzda bu dereden su içerdik. Şimdi ne bahçe kaldı ne ağaç. Bu atıklar denize kadar ulaşıyor; sadece bizi değil, tüm ekosistemi zehirliyorlar” sözleriyle yetkilileri kalıcı çözüm için göreve çağırdı.