Gölet Kıyısında Yaşayan Doğa Okulu Kuruldu

Kocaeli Sportif Amatör Olta Balıkçıları ve Doğal Hayatı Koruma Derneği (KAMADER) tarafından hazırlanan ve Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin Yerel Destek Programı (YEDEP) kapsamında desteklenen dev organizasyon, dört gün üç gece boyunca sürdü. Sadece sportif bir organizasyon olmanın ötesine geçen festival, katılımcılara çevre bilinci aşılayan bir sosyal sorumluluk projesine dönüştü. Kurulan kamp alanları, ekolojik denge eğitimleri, doğa yürüyüşleri ve çocuklar için tasarlanan tematik atölyelerle Ütük Göleti adeta bir açık hava akademisi kimliği kazandı. Şehir hayatının dijital ve yoğun temposundan uzaklaşan gençler teknoloji bağımlılığı yerine doğada yeni arkadaşlıklar edinirken, minikler de toprakla ve suyla temas etmenin heyecanını yaşadı.

"Oltaya Takılan Balık Değil, Gönle Düşen Doğa Sevgisi Önemli"

Festivalin kapanış seremonisinde söz alan KAMADER Başkanı Mustafa Soykan, 18 yıl önce küçük bir hayalle başlattıkları bu hareketin bugün binlerce insanı sürükleyen dev bir ekolojik uyanışa dönüştüğünü belirtti. Soykan, "Bizim için önemli olan oltaya takılan balık değil, çocuklarımızın temiz kalbine düşen doğa sevgisidir. Bu etkinliklerle yarınlara çok değerli bir miras bırakıyoruz" dedi. Amatör ve Sportif Olta Balıkçılığı Federasyonu Başkanı Faruk Baştürk de çevre duyarlılığının erken yaşlarda edinilmesi gerektiğinin altını çizerek, doğayı korumanın bir tercih değil, insanlık görevi ve geleceğe yatırım olduğunu ifade etti. Kandıra Belediye Başkanı Erol Ölmez ise ilçenin sadece mavi bayraklı sahilleriyle değil, göletleri, ormanları ve biyoçeşitliliğiyle de doğa turizminde ulusal ve uluslararası ölçekte bir cazibe merkezi olma yolunda ilerlediğini vurguladı.

Kamp Ateşi Etrafında Kardeşlik Köprüsü

Farklı coğrafyalardan gelen doğaseverlerin aynı geleneksel kamp ateşi etrafında buluşması, festivalin en sıcak anlarını oluşturdu. Gecenin ilerleyen saatlerine kadar süren etkinliklerde çocuklar için düzenlenen yarışmalar büyük ilgi görürken, Kartepe Genç Mehteran Takımı’nın sergilediği performans katılımcılardan yoğun alkış aldı. Festivalin son gününde gerçekleştirilen ve yaklaşık 200 amatör olta balıkçısının kıyasıya yarıştığı müsabakalarda bu kez şans eseri balık tutulamadı. Ancak yarışmacılar, "Bizler buraya balık yakalamaya değil, doğanın eşsiz ruhunu solumaya ve bu atmosferi yaşamaya geldik" diyerek organizasyonun temel felsefesini özetledi.

Kandıra'nın Yöresel Lezzetleri Görücüye Çıktı

Kültürel tanıtımların da unutulmadığı organizasyonda Kandıra’nın tescilli manda yoğurdu konuklara ikram edilirken, taş fırınlarda hazırlanan geleneksel mancarlı pide katılımcılardan tam not aldı. AK Parti Kocaeli Milletvekili Radiye Sezer Katırcıoğlu da festival alanını bizzat ziyaret ederek çadırları gezdi, vatandaşlarla sohbet etti ve etkinliklere katılan çocuklarla yakından ilgilendi.

Geniş Katılımlı Kapanış Protokolü

Doğa buluşmasına kent protokolü ve bürokrasi dünyası da yoğun ilgi gösterdi. Programa; Kocaeli İl Tarım ve Orman Müdürü Ali Ulvi Özerdem, Balıkçılık ve Su Ürünleri Şube Müdürü Murat Coşkun, Kandıra Ziraat Odası Başkanı Erdal Çetin, Kocaeli Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Doğusel, Kocaeli Büyükşehir Belediyesi Sivil Toplum Kuruluşları Şube Müdürü Muhammet Hanefi, çok sayıda daire müdürü, muhtarlar ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katılım sağladı. Dereceye girenlere verilen teşvik ödülleri ve hediyelerin ardından Ütük Göleti'ndeki kamp ateşi sönse de çevre bilinci hafızalarda kalıcı bir iz bıraktı.