Ayşegül Acar Maymun Çiçeği Virüsünü anlattı: Tensel temastan kaçının
Ayşegül Acar Maymun Çiçeği Virüsünü anlattı: Tensel temastan kaçının
15:27
20 Ağustos 2024

Maymun çiçeği virüsü çoğunlukla Afrika kıtasında görülmekle birlikte nadir durumlarda dünyanın diğer bölgelerinde de küçük salgınlara neden oluyor. Virüs 2022’de yaklaşık 80 bin vaka ile yaygınlık göstermesi nedeniyle ilgi odağı haline geldi. Son günlerde de vakaların hızla artışı ile birlikte dünya sağlık örgütü alarma geçti.  Uzman Doktor Ayşegül Acar, Maymun Çiçeği Virüsü hakkında bilgi verdi.


Darıca Büyük Anadolu Hastanesi’nde Göğüs Hastalıkları Uzmanı olarak görev yapan Uzman Doktor Ayşegül Acar, Maymun çiçeği hastalığının, Ortopoks virüs cinsine ait zoonatik bir virüs olduğunu ve özellikle hasta hayvanlarla ve insanlarla temas sonucunda ortaya çıktığını söyledi. Ayşegül Acar hastalığın başlangıç belirtilerinin genel olarak gribe benzediğini hafif üşüme, titreme, ateş, vücut ağrıları, halsizlik, yorgunluk olduğunu bildirdi. Daha sonraki evrelerinde lenf bezlerinde şişlik ve vücutta döküntülerin ortaya çıktığını dile getiren Acar, “Bu döküntüler çok tipiktir zaten özellikle kollarda, bacakta ve yüzde görülür. Gövdede daha azdır. Ciltte kızarıklıklar şeklinde başlar daha sonra içi su dolu kabarıklar oluşur. Bunların içi sarı yeşil renkli irin şeklini alır ve kabuklanarak iyileşir” dedi. 


Virüsün ilk ortaya çıkış şeklinin hayvandan insana bulaş daha sonra da insandan insana bulaş olarak bildirildiğini ifade eden Ayşegül Acar, “ Virüs hasta hayvanlarla direkt temasla, ısırılma ya da lezyonlarına direkt temasla bulaşabilir. Ya da insandan insana yakın tensel temasla (sarılma, masaj, öpüşme, cinsel ilişki) bulaşabilir. Hasta insanların enfekte olmuş eşyaları ile (çarşaf, havlu, kıyafet) bulaşabilir” ifadelerinde bulundu. Acar virüsün, hasta bireyle uzun süreli aynı ortamda bulunulduğunda da ‘Damlacık Enfeksiyonu’ ile bulaşabileceğini aktardı.
Uzman Doktor Ayşegül Acar, Maymun Çiçeği Virüsü ’nün nadir de olsa ölümcül özelliğinin bulunduğunu aktardı. Acar, “ Maymun Çiçeğinin, ilk çıktığı Orta Afrika'da %10 civarında bir ölüm oranı vardı. Batı Afrika'da ise %1 civarında. Ancak 2022'deki dünyada görülen salgında binde birin altında bir ölüm oranı var” ifadelerinde bulundu.


“Virüsün spesifik bir tedavisi yok”
Belirtilerin hasta ile temastan sonra ortalama 2-4 hafta sürdüğünü, 4 haftanın sonunda genellikle iyileştiğini söyleyen Acar, virüsün spesifik bir tedavisinin bulunmadığını, sadece semptomlara göre tedavi uygulandığını açıkladı. Acar, “ Hastanın ağrısı varsa ağrı giderilir, ateşi varsa ateş düşürülür, lezyonlarda sekonder bakteriyel enfeksiyon gelişirse de antibiyotiklerle tedavi edilir. Ayrıca bol sıvı ve destek tedavisi yapılır” dedi.
Maymun Çiçeği Hastalığını sinek ısırığından nasıl ayırt ederiz?


Gidişatın çok önemli olduğunu vurgulayan Ayşegül Acar, “ Virüs İlk başta kabarık kızarıklık şeklinde olduğu için buna yol açan çok fazla neden var. Ama lezyonlar günden güne değişiyor. Kızarıklık kalıp iyileşmiyor. İçi su doluyor, sonra irinleniyor daha sonra da kabuk tutuyor. Lezyonlar ağrılı ve bol kaşıntılı oluyor. Isırıklarda genelde üzerinde bir iğne deliği gibi odak vardır bunlar görülebilir. Ama tabii ki eğer kol ve bacakta lezyonlar yoğunsa ya da içi su dolu şekildeyse muhakkak bir doktora başvurmaları lazım” dedi.


Bağışıklık sistemi normal olan kişilerin sadece hastalığa yakalanmamak için özen göstermesi gerektiğine dikkat çeken Ayşegül Acar, hasta olduktan sonra sıvı, yeterince sağlıklı beslenme, vitamin desteğinin yeterli olduğunu söyledi. Acar, “ Özellikle hastalığı kapmamak için kalabalık ortamlardan uzak durmak lazım. Kalabalık ortamlarda mutlaka ağzı ve burnu kapatan maske takılmalı. Eller Sık ve bol sabunlu suyla yıkanmalı. Özellikle ölü ve hasta hayvanlarla temastan kaçınılmalı. Yurt dışına, özellikle Afrika bölgesine seyahat etmiş kişilerle görüşülecekse muhakkak bunun çok kısa süreli ve mümkünse tensel temas olmadan gerçekleştirilmesi önemli” dedi. Uzman doktor, korunmalı cinsel ilişkinin önemli olduğunu, artık selamlaşma öpüşme ve sarılmanın şu dönemde biraz daha azaltılması gerektiğini vurguladı. 


“Ayşegül Acar: Bağışıklık sistemi düşük ve küçük çocukları korumak önemli.”
Uzman Doktor Ayşegül Acar son olarak Bu hastalık için şimdiden çok fazla korkmaya gerek olmadığını dile getirdi. Acar, “Hastalığın önlemlerini aldıktan sonra ve belirtilerini bildikten sonra bağışıklık sisteminizde güçlüyse zaten yeneceksiniz. Ancak özellikle bağışıklık sistemi düşük ve küçük çocukları korumak önemli. Onlar için de daha önce bahsettiğim temas önlemlerine mümkün olduğunca uymak lazım” ifadelerini kullandı.

video için tıklayınız

 

Muhabir: Sedanur Güllü

Kameraman: Zeynep Kaya

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorum
Darıca
Gündem