SON DAKİKA

Metal işçilerinden ilk büyük eylem
Metal işçilerinden ilk büyük eylem
22:53
2 Ocak 2022

Türk Metal Sendikası ve Metal Sanayicileri İşverenleri Sendikası (MESS) arasında 12 Ekim 2021 günü başlayan ve 130 bin işçiyi ilgilendiren Grup Toplu İş Sözleşmesi görüşmelerinin grev kararıyla sonuçlanmasının ardından eylemler devam ediyor. Türk Metal üyesi yüz bine yakın emekçi Kocaeli'de bir araya geldi. Türk Metal'in düzenlendiği ilk büyük miting bugün İzmit'te yapılmış oldu. İşçiler, MESS'in yüzde 17'lik zammını protesto etmek amacıyla alanlara çıktı.

İzmit Milli İrade Meydanı'nda düzenlenen "Metal Emekçileri Büyük Yürüyüş ve Mitingi"ne, farklı illerden binlerce işçi katıldı. Doğu Kışla Parkı ve Hasan Gemici Spor Salonu otoparkına park eden otobüslerden inen işçiler, buradan kortejler halinde yürüyerek Milli İrade Meydanı'na giriş yaptı. Meydanda çeşitli pankartlar açarak sloganlar atan işçiler, halay çekerek eğlendi.

Türk Metal Sendikası Genel Başkanı Pevrul Kavlak, yaptığı konuşmada, toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde MESS yetkililerinin uzlaşmaz tutum sergilediğini belirterek, metal işçilerinin yaşadığı sıkıntılara dikkati çekti.

Bu mitingi sadece metal işçileri için düzenlemediklerini anlatan Kavlak, "Bu miting, pandemi döneminde canları pahasına çalışan tüm emekçiler içindir. İşten atılan, ücretsiz izne çıkarılan tüm emekçiler içindir. Bu büyük miting, örgütsüz işçiler, esnek, kuralsız, güvencesiz çalışanlar, işsizler, emeklilikte yaşa takılanlar, gelecekten umudunu yitirmiş gençler içindir." ifadelerini kullandı.

Kavlak, 12 Ekim 2021 tarihinde 130 bin metal emekçisi için işveren sendikası MESS ile masaya oturduklarını anımsatarak, tüm iyi niyetleriyle metal emekçilerinin hakkı ve alın terinin karşılığı için 6 oturum gerçekleştirdiklerini kaydetti. Görüşmelerden şimdilik hak ettiklerini alamadıklarını aktaran Kavlak, şunları söyledi:

"Zor bir yola çıktık. Yolumuz zor, sıkıntımız büyük. Artık hepimiz sözün bittiği yerdeyiz, dayanma gücümüzün sınırındayız, dardayız, zordayız. Günlerdir hepimiz ayaktayız, eylemdeyiz. Buradan MESS yetkililerine, onların vicdanına, en masum, en insani duygularına sesleniyorum: Gelin masaya, bu işi bitirelim, iyi sözleşme yapalım, nereye varacağı belli olmayan bu koşullarda siz de biz de önümüzü görelim. Bizi bekletmeyin, oyalamayın, hakkımızı verin, elimizi havada bırakmayın, el sıkışalım, işimizin başına dönelim. Sakın o masaya gelirken ekmeğimize göz dikmeyin, alın terimizi hor görmeyin, ölümüne çalıştığımız günleri görmezden gelmeyin."

Kavlak, son iki sözleşme sürecinde, taleplerine karşı gösterdikleri duyarlılık ve sergiledikleri iş birliği için MESS yetkililerine teşekkür ettiğini dile getirerek, "Ama o günler iyi günlerdir. Asıl olan bugündür, bugün. MESS bugün önemli bir sınavın eşiğindedir. O sınav, dostluk sınavı, vefa sınavıdır. Gösterin yiğitliğinizi." dedi.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorum
Darıca
Gündem