TEKNOFEST Elektrikli Araç Yarışları devam ediyor
TEKNOFEST Elektrikli Araç Yarışları devam ediyor
12:36
22 Ağustos 2024

TEKNOFEST Teknoloji Yarışmaları kapsamında 2005 yılından bu yana düzenlenmekte olan Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışları, TÜBİTAK Gebze Yerleşke 'sinde devam ediyor.


TEKNOFEST aracılığıyla düzenlenen bu yarışma, ön lisans, lisans ve lisansüstü öğrencileri arasında alternatif ve temiz enerji kaynakları konusunda farkındalık oluşturmayı, öğrencilere teknik, mesleki ve takım çalışması deneyimi kazandırmayı ve elektrikli araçların ülkemizde gelişimi için insan kaynağı yetiştirmeyi amaçlıyor. Bu yıl TÜBİTAK Gebze Yerleşkesinde gerçekleştirilen Uluslararası Efficiency Challenge Elektrikli Araç Yarışlarına 165 elektromobil, 75 hidromobil takımı başvurdu. Rapor ve video değerlendirmeleri sonucu başarılı bulunan 36 elektromobil, 14 hidromobil takımı yarış alanına gelmeye hak kazandı.


 "2016'dan beri bir şekilde finalist olmayı başarabilen bir takımız " 
Bursa Teknik Üniversitesi Hacivat Takımı bu seneki sürücüsü Furkan Akgöz tüm teknik testleri başarıyla geçerek yarışmaya katılmaya hak kazandıklarını söyledi. Akgöz,"2016'dan beri bir şekilde finalist olmayı başarabilen bir takımız. Bu sene de son kontrollerimizi yapıp teste çıkacağız. İnşallah başarı elde edeceğiz “dedi. 
Projelerinin mekanik anlamda tüm her şeyini kendilerinin yaptığını belirten Akgöz," her bir adımı kendimiz tasarladık ve kendimiz sanayide ürettik. Hiç bir şekilde hazır parçamız bulunmamakta. Kaynağından, kesimine, tezgâhlarda işlenmesine kadar çalışma arkadaşlarımla aktif bir şekilde rol aldık “ifadelerini kullandı.


 "O gün sadece 2 araç piste çıkabildi" 
Her yıl olduğu gibi bu yılda yarışa katılım sağladıklarını belirten Mavero Tekno 3 takımı kaptanı Oğulcan Akkoç, araçlarının adını 'Oryo' koyduklarını söyledi. Projeleri hakkında bilgi veren Akkoç, "Bu yarışa 6 yıldır katılıyoruz. İlk iki sene araştırma ve geliştirme üzerine oldu. 3 ve 4. sene pistlere çıktık sırayla 9 ve 7. olduk. 5. senemizde ise ödül kazandık “dedi. 
İlk defa ivmelenme yarışında başarı elde ettiklerini belirten genç yarışmacı bu yarışmada bir macera yaşadıklarını söyledi. Akkoç," Yarışın olduğu gün yağmura yakalandık. O gün sadece 2 araç piste çıkabildi. Biz de yarıştık ve başarı elde ettik. Aracımızın su geçirmezliğimi test etmiş olduk. Bizim için çok heyecanlı bir gündü. Kendimize güvenimizi ortaya koymuş olduk “dedi.
Akkoç, araçlarının son kontrollerini yaptıklarını aracın teknik kontrollerden geçerse yarışa katılacağını belirtirken takımından ve projelerinden umutlu olduklarını dile getirdi.

video için tıklayınız

Muhabir: Sedanur Güllü

Kameraman: Zeynep Kaya

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorum
Darıca
Gündem