SON DAKİKA

Antik Amerika Uygarlıkları
22:35
12 Ağustos 2022

Bugün Colomb öncesi Amerika'dan ve sahip olduğu antik uygarlıklardan bahsetmek istiyorum.
Kolomb öncesi terimi daha çok Amerika’da ortaya çıkan büyük uygarlıklar olan Olmek, Toltek, Teotihuacan, Zapotek, Mixtec, Aztek, Maya (Orta Amerika) ve İnka, Moche, Chibcha, Cañaris (And Dağları) uygarlıklarını kapsar. 
Biz bu medeniyetlerin arasından en çok Aztek,İnka ve Mayalar hakkında bilgi sahibiyiz.
İnka, Aztek ve Mayalar matematik, astronomi, mühendislik ve tıp alanında büyük bir bilgi sahibi olup bu alanlarda hala anlaşılamayan hayret verici izler bırakmışlardır.Keşfedildikleri sırada her ne kadar altın çağını yaşasalar  ve savaşçı toplumlar olsalar da İspanyolların ateşli silah gücüne bununla birlikte yaydıkları salgın hastalıklarla mücadele edemediler.  Tüm bu kaosun yanında  misyonerlik faaliyetleri adı altında soykırıma dönüşen eylemler bu yok oluşun ana destekleyici nedeni olarak görebilirsiniz.Yapılaşma biçimden dolayı Mayalar varlığını devam ettirmenin bir yolunu buldu ama İnka ve Aztekler o kadar şanslı olmadı.q

Sanılanın aksine, Maya Uygarlığı ortadan kaybolmadı. Tikal, Copán ve Palenke gibi bazı güney şehirleri 1100 yıl önce terk edildi. Bu olayın sebebi olarak kuraklık, ormansızlaşma, savaş ve iklim değişikliği gibi sebepler gösterildi. Özellikle kuraklık bu durumda önemli bir rol oynamış olabilir; zira, Belize’de bulunan bir sualtı mağarasındaki mineraller üstüne yapılan araştırma MS 800 ila 900 arasında Orta Amerika’da kuraklık olduğunu gösteriyor.
İspanyollar, 16. yüzyılda Orta Amerika’ya geldiklerinde beraberlerinde getirdikleri hastalıklar büyük bir felakete sebep oldu. Üstüne, İspanyollar; Mayaları Hristiyanlığa geçmeleri için zorlamaya başladılar, hatta Maya dini kitaplarını yakacak kadar ileri gittiler. Günümüzde çok fazla Maya kodeksinin bulunmamasının sebebi de bu.

Günümüzde ise Mayalara dünyanın her yanında rastlanabilir. “Milyonlarca Maya Orta Amerika’da ve dünyanın çeşitli yerlerinde yaşıyor. Maya, tek bir toplum ya da etnik grup değildir. Mayalar pek çok dil konuşurlar, buna Maya dilleri (Yukatek, Kiçe, Kekçi ve Mopan), İspanyolca ve İngilizce dahil. Ancak, Mayalar hem köklerine hem de geçtiğimiz birkaç yüzyıldaki olaylara sıkı sıkıya bağlıdır.” diye belirtiyor Richard Leventhal
Düşünsenize bir gün  bir grup insan gelip sizin barbar olduğunuzu ve kendilerinin üstünlüğünü savunarak sizin hayatınız, inancınız ve eviniz olan topraklar üzerinde hak iddia ederek sizi yok ediyor. Doğrusu şu ki gerçek barbarlar için gerçek medeniyetler yok edildi.