SON DAKİKA

Hayat Bulan Çizgiler
17:39
23 Ekim 2022

Bugün gelişen karakter kullanımı ile hem çocukların hem de yetişkinlerin ilgisini çeken animasyonun zaman içinde ki gelişimine kısaca göz atalım mı?
18. ve 19. yüzyıllara gelindiğinde, Avrupa ve Kuzey Amerika’da Sanayi Devrimi iyice yayılmaya başlamıştı. Sanayi Devrimi’nin yayılmasıyla birlikte, görüntüleri hareket ediyormuş gibi gösterebilen bazı makinelerle deneyler yapılmaya başlandı. Bunlardan birisi sihirli fener adı verilen bir projektördü. Cam levhalar üzerindeki resimleri kullanan bir görüntü projektörü olan sihirli fener, bazı paftaları hareketli parçalar içerdiği için animasyonun ilk örneği olarak kabul edilebilir. Sonrasında 1824’te icat edilen thaumatrope her iki tarafında resim bulunan ve dönen bir mekanizmaya sahipti. Döndürüldüğünde hareket ediyormuş gibi görünen birleşik bir resim beliriyordu. 1834 senesinde icat edilen zoetrope ise dönen görüntüleri hareket ediyormuş gibi gösteren şeritlerden oluşan içi boş bir tamburdu.
 İcat edilen birçok cihaz sayesinde hareket ediyormuş gibi görünen görseller ile animasyonun temelleri iyice atılmış oldu. 1877 senesinde ise günümüzdekine benzer gerçek animasyonun ilk prototipi sayılan praksinoskop Charles-Emile Reynoud tarafından Fransa’da icat edildi. Çizgi film makinesi olarak da bilinen praksinoskop, dönen bir silindir iç yüzeye sahipti. Bu iç yüzey ise görüntülerle doluydu. Cihaz tekerlekler tarafından döndürüldüğünde görüntüler birbirini takip eden bir hareket dizisi oluşturuyordu.
20. yüzyılın başları, özellikle Amerika Birleşik Devletleri ve Fransa’da animasyonlarının tiyatral gösterimlerinin başlangıçlarının yapıldığı dönemlerdir. Pek çok animasyon stüdyosu da bu dönemde kuruldu. 1908 senesinde elle çizilmiş Fantasmagorie filmi, film tarihçileri tarafından, yaratılmış ilk animasyon çizgi film olarak kabul edilir. 1914 senesinde yapılmış Gertie Dinozor ve 1919 senesinde yapılmış Kedi Felix de animasyon çizgi filmleri tarihinin ilk akılda kalıcı karakterlerinden biri oldu.
1923 senesine gelindiğinde, önündeki neredeyse 100 yıl boyunca animasyon konusunda sınır tanımayacak yenilikler yapacak olan, Walt Disney Stüdyoları kuruldu. 1928 yılında ise Mickey Mouse’u içeren film üzerine basılmış ilk çizgi film yaratıldı. 
Pek çok kişi tarafından animasyon tarihi için altın çağ olarak kabul edilen 1930-1950 aralığında  Mickey Mouse ve Donald Duck gibi yaratılan animasyon karakterleri popüler kültürün inanılmaz bir parçası haline geldi. 1930 senesinde Warner Bros. Stüdyoları’nın kurulmasıyla da animasyon teknolojisi hızlı bir yükselişe geçti. Ayrıca 1937 senesinde Walt Disney, elle çizilmiş ilk animasyon olma özelliğine sahip Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler filmini yayınladı.
Pek çok kişi tarafından animasyon tarihi için altın çağ olarak kabul edilen 1930-1950 aralığında  Mickey Mouse ve Donald Duck gibi yaratılan animasyon karakterleri popüler kültürün inanılmaz bir parçası haline geldi. 1930 Warner Bros. Stüdyoları’nın kurulmasıyla da animasyon teknolojisi hızlı bir yükselişe geçti. Ayrıca 1937 senesinde Walt Disney, elle çizilmiş ilk animasyon olma özelliğine sahip Pamuk Prenses ve Yedi Cüceler filmini yayınladı.
Böylece 1960’lı yıllara gelindiğinde animasyon çizgi film sektörü de, ailelerin tercih ettiği eğlence aracı olan televizyonun yükselişi gerçeğine uyum sağlamaya başladı. Animasyon stüdyoları kullandıkları teknikler ile televizyonlar için birçok çizgi film yaratma başladılar. 1960 yılında televizyonun ilk animasyon dizisi olan Çakmaktaşlar yayınlandı. Bunu sonraki sene yayına giren Ayı Yogi izledi. 1964 senesinde ise yetişkinler için yapılmış ilk uzun metraj animasyon çizgi filmi olan Kedi Fritz gösterime girdi. 1980’lerin ortalarına doğru televizyonlarda Disney Channel ve Nickelodeon gibi kanalların çıkmasıyla animasyon çizgi filmler televizyonda kendilerine tam olarak bir yer edinmiş oldu.

Şimdilerde ise televizyonda edindiği yer gibi  sinema sektöründe de oldukça büyük bir etki ve yere sahip. Animasyon karakterlerde en az günümüz oyuncuları kadar popüler.