SON DAKİKA

İnançlar ve İnsanlar 
11:01
18 Nisan 2022


Günümüzde bilinen farklı yayılma hızı gösteren 35 inanç mevcut  bunlardan üçü semavi din olup  kutsal kitaplar ve peygamberin aracılığıyla iletilmiştir. Genel olarak  Budizm,Şintoizm,Teoizim... vb.gibi öğretilere  dayalı o dönemin saraylı, memur  kesmin kısacası statülü çevrenin din olarak kabul edilmesiyle   yerleşmiş olan davranış biçimini etkileyen inançlar... ama ben bugün bunlardan biri olan  gelenekselleşmiş ve  aktarımı bu şekilde devam eden halk inançları temelli mitolojik kökenli dinler denir.

“Mit eski çağlarda meydana geldiği düşünülen hikayeler olarak insanların doğaüstü geleneklerini, tanrılarını, kahramanlarını ve dini inançlarını açıklayan hikayelerdir.” Mitin amacı açıklamaktır, ve tıpkı G.L Gomme’nin ifade ettiği gibi; “mitler bilim öncesi dönemin bilimidir” Böylece mitler insanların, hayvanların ve sembollerin yaratılışını anlatır. Herhangi bir hayvanın, örneğin bir yarasının neden sadece geceleri uçtuğunu ve gündüz kör olduğunu; herhangi bir doğa olayının, örneğin gökkuşağının neden oluştuğunu; belli kültürel ritüellerin neden ve nasıl ortaya çıktığını açıklarlar. 
İnsanın anlam arayışı, neden sonuç ilişkisi kurma ihtiyacı tarih öncesinden bu yana en etkili neden olmuştur."CARL JUNG'A GÖRE MİT, KAOTİK BİR DÜNYADA ANLAM VE DÜZEN BULMASI GEREKEN İNSAN RUHUNUN GEREKLİ BİR YÖNÜDÜR."
Mitoloji insanın yaşam ve sonsuzluk anlayışı arasındaki köprüdür dersek yanılmış olmayız, mitoloji insanının bireysel ve toplumsal yaşamına yön verirken ayrıca bilinmeyen şeyler içinde açıklama getirerek insanı psikolojik olarak güvende hissettirir. Bu yüzden mitolojinin de temelde bir din olarak kabul gördüğünü unutmamak gerekir.
Mitler temelde üçe ayrılır;Etiyolojik Mitler, Tarihsel Mitler ve Psikolojik Mitler
Etiyolojik mitler (Yunanca 'sebep' anlamına gelen aetion'dan gelir), belirli bir şeyin neden o şekilde olduğunu veya nasıl ortaya çıktığını açıklar.Tarihsel mitler ise geçmişteki bir olayı gerçekte yaşandığı halinden (eğer gerçekten de yaşanmışsa) daha yüce bir anlam vererek tekrardan anlatırlar. Şu Destanı, Gılgamış Destanı, Truva Savaşı, Kutsal Metin anlatıları gibi... Psikolojik Mitler ise insanın içsel dengesi için aradığı desteği sunar.
Farklı mitlerde aynı konular işlenebilir, Kızılderili Miti, Çin Miti, Avrupa Miti aynı amaca hizmet edebilir. Keza Sümer, Mısır,Fenike,Çin Destanlarında yaradılış konusu ciddi benzerlik taşır.
Mitoloji de doğru yada yanlış kaygısı yoktur bu yüzden de günümüzde dahi varlığını devam ettirmekte zorlanmaz lütfen  doğumlarda ,cenaze ve düğün gibi özel günlerde yahut gün içinde gayri ihtiyari davranışlarımıza daha dikkatli bakın mesala nazar boncuğu takmak burda aslında önemli olan nazar boncuğu değil onunla birlikte takılan metal çengelli iğnenin kötü enerjiyi uzak tuttuğuna inanırdı İslam öncesi atalarımız kısacası hiçbir şey unutulmadı yada kaybolmadı  sadece evrildi aksi takdirde kimliklerimizde yok olamaz mıydı?