SON DAKİKA

Karadeniz’in Zeugması
15:12
10 Ekim 2022

Yakın zamanda HADRİANOPOLİS ANTİK KENT'İ gün yüzüne çıkarıldı ve üzerinde çalışılmaya devam ediliyor.
Milattan Önce 1’inci yüzyılda kurulan ve Milattan Sonra 8’inci yüzyıla kadar yerleşim yeri olarak kullanılan antik kent, Karabük’ün Eskipazar ilçesinin 3 kilometre batısında yer alıyor.

İncil’de adı geçen nehirler Geon, Phison, Tigris ve Euphrates’un yer aldığı, at, fil, panter, geyik ve grifon (sanat tarihinde görülen karışık bir hayvana verilen isim) gibi birçok hayvanın tasvir edildiği kiliselerin tabanındaki mozaiklerle ünlenen ve bu nedenle “Karadeniz’in Zeugması” şeklinde adlandırılan antik kentte, şimdiye kadar iki hamam, iki kilise, bir savunma yapısı, kaya mezarları, tiyatro, bir kemerli ve kubbeli yapı, anıtsal kültik niş, sur, villa, diğer anıtsal binalar ile bazı kült alanları gibi yapılar bulundu.
Dört Nehir Kilisesi’nin 50 metre kadar güneyinde ilk defa geçen sene yapılan kazılarda bulunan, satır ve ok ucu gibi eserlere rastlanan kare planlı yapıda, son olarak 1600 yıllık kantar ağırlığı gün yüzüne çıkarıldı. Çok sayıda askeri kalıntıdan dolayı buranın yerleşim yerinden ziyade askeri üs olarak kullanıldığı var sayılmakta.
Ersin 

Çelikbaş, "Hadrianaupolis sadece Eskipazar için değil, Anadolu için de çok önemli bir noktadadır. Safranbolu ile bir bütünlük oluşturmaktadır. Safranbolu, Osmanlı dönemini en güzel yansıtan kentlerimizden biridir. Hadrianaupolis ise Osmanlı öncesini yansıtan bölgenin en büyük antik kentidir. Dolayısıyla MÖ 1. yüzyıldan başlayan ve günümüz Türkiyesi'ne kadar devam eden bir tarihi süreci gösteren en önemli iki unsurdan biri Hadrianaupolis'tir." diye konuştu.

Çelikbaş, Hadrianaupolis'in önemli bir gezi rotasında bulunduğuna işaret ederek, rotanın bir ayağını Safranbolu, diğer ayağı ise Hadrianaupolis'in oluşturduğunu kaydetti.

Genel olarak baktığımızda coğrafyamızın nasıl da zamanın ve yaşamın her anına şahitlik ettiğini tekrar görüyoruz...