SON DAKİKA

Kaş Yaparken Göz Çıkarmak
14:23
30 Mayıs 2022

 
Burdur da bulunan ve minyatür Maldivler diyebileceğimiz Salda Gölü'nden hepimizin haberi vardır mutlaka.Salda Gölü Koruma Derneği, UNESCO'nun Dünya Doğal Miras Listesi'ne almaya hazırlanırken aynı zamanda NASA'nın da dikkatini çekti.

NASA Salda Gölü için ne dedi;
NASA'nın resmi Instagram hesabında Salda Gölü'nde suyun altından görünen kayalara ait bir fotoğrafa yer verildi.

Fotoğrafın altında ise "Mars'ın milyarlarca yıl önce nasıl göründüğünü hiç merak ettiniz mi? Biz ettik." ifadesi kullanıldı.

Bugün Mars'ın yüzeyinin Salda Gölü'ndeki gibi bir su görüntüsünden mahrum olduğuna işaret edilen metinde, Mars'ta yer alan Jezero kraterinde 3,5 milyar yıl önce bir nehir ve delta olabileceğinin düşünüldüğü aktarıldı.

"Türkiye'deki Salda Gölünün kenarından çekilen bu fotoğraftaki kayalar, bilim insanlarının Kızıl Gezegen'in milyarlarca yıl önceki görüntüsüne benzediğini düşündüğü bir bölge" ifadesine yer verilerek, bilim insanlarının Dünya üzerindeki mikrobiyal fosilleri incelediği ve Mars'taki milyarlarca yıl önceki yaşam izlerine ulaşabilmeyi umduğu belirtildi. 
Peki durum böyleyken bu göl bu kadar büyük bir önem taşıyor iken Salda Gölü’nü besleyen tek düzgün su kaynağı olan Düden Çayı’na Salda Gölet'i yapılmak istenmesi, o bölgeye iş makinelerinin girmesi ve kuyu açmak için o bölgenin tahrip edilmesi, insan ulaşımı için çevresinde kontrolsüz düzenlemeler yapılması,"Salda Gölü’nün derelerinin önüne sulama göletlerinin yapılması sonucu göl suyu seviyesinde çekilmeler gerçekleşti, çekilmelerin  olduğu yerlerde bataklık hali oluştu.
Şimdi Avrupa da Amerika'da ve dünyanın bir çok ülkede tarihi ve doğal miraslarını titizlikle koruyup yüceltirken  bizim eylemlerimiz neden yok etmek ve tahrip etmek üzerine yoğunlaşıyor, neden hakettiği değeri ve korunma hakkını doğal ve tarihi miraslarımıza vermekte bu kadar yetersizliğe sahibiz anlayabilmiş değilim bu yüzden düşünme işine sizi de davet ediyorum.

GAİA