SON DAKİKA

Sanılandan Fazlası Mümkün Mü?
15:02
5 Mayıs 2022


Doğa her geçen gün biz insanları şaşırtmaya devam ediyor.Bizler her ne kadar kendimizi zeki ve güçlü olarak tanımlasakta doğa bunun doğru olmadığını kanıtlıyor. Sanırım aksi bir durum insanlığın asıl felaketi olur.

Gelelim asıl konumuza; Mantarlar

Dünyadaki varlıkları insanlardan çok daha öncesine dayanan mantarlar, binlerce farklı türe ayrılıyor.Mantarlar, doğada besin döngüsünü sağlayan önemli ayrıştırıcılar oldukları için ekolojik olarak önemli canlılardır.Ayrıca mantarlar ne hayvanların ne de bitkilerin sınıfına giremez. Mantarların yer altına uzanan misel ağları, ekosistemin döngüsü ve bitkilerin gelişimi açısından oldukça önemli bir role sahip. Ancak bu değerli canlıların sunduğu faydalar, yalnızca ekosisteme katkı sağlamakla sınırlı değil. Aynı zamanda çağlardan beri insanlar tarafından tüketiliyor.
Mantar çeşitleri genel olarak üç başlığa ayrılıyor: Yenilebilir olanlar, zehirli olanlar ve zehirli olmadığı halde yenmeyenler… Türkiye mantar çeşitliliği açısından oldukça zengin bir ülke. Topraklarımızda yetişen yenilebilir mantar türü sayısı yaklaşık 300 iken zehirli türlerin sayısı da 100 civarında. Ayrıca zeki  olarak tanımlayabileceğimiz bir yapıya sahip olmasıyla gelişmiş denebilecek bir iletişim kanalına sahip olduğu düşünülmekteydi İngiltere de yapılan bir çalışmada bunun ispatı niteliğinde.Çalışma, mantarların birbiriyle iletişim halinde olduğunu ve 50 kadar kelime dağarcığına benzeyen, iletişime yönelik aktivite
saptandı.
The Sun gazetesinin haberine göre,Araştırma ekibi, mantarların birbirlerine gönderdiği elektrik sinyallerinde insan konuşmasına çarpıcı bir yapısal benzerlik taşıyan kalıplar belirledi. Araştırmacılar, mantarların muhtemelen hava durumundan ve maruz kalabilecekleri potansiyel riskler hakkında iletişim kurduklarını belirtiyor.Çalışmada mantarların, nöronların insanlarda bilgi iletme şekline benzer şekilde uzun, yeraltı filamentli yapılar aracılığıyla elektrik sinyalleri ve dürtüleri yaydığı gözlemlendi.
Prof.Dr. Adamatzky, “Doğuştan gelen kelime dağarcığının 50 kelimeye kadar çıkabildiğini ancak en sık kullanılan temel kelime dağarcığının 15 ila 20 kelimeyi geçmediğini tespit ettik” dedi.
Mantarların dili konusunda çalışmalar halâ devam etmekte.
Bakalım birçok gizemle iç içe olan doğadan  daha neler öğrenicez.

GAİA