SON DAKİKA

Tarihi Öldürmek 
12:45
7 Haziran 2022

Tarihi Öldürmek 
 Eski, tarihi, otantik ve özgünlük değeri olan, önemli bir olaya ev sahipliği yapmış eserin, aslına uygun olarak, asli malzemeden, asli yapım tekniğinden ve özgünlüğünden faydalanarak, mümkün olduğu kadar az müdahale ile koruyarak onarılmasıdır.

Bu işlem esnasında, yapıya ya da tarihi esere herhangi bir değişiklik katacak bir yorumda bulunmak restorasyon ruhuna aykırıdır. Eserin kendi nesnel ve özel koşulları incelenmeli ve benzer dönem eserlerinin de ışığında eserin aslını yeniden ortaya çıkaracak şekilde yapılması gerekir. Restorasyon yapılmadan önce derin bir inceleme ve belgeleme aşamasına gerek vardır. Ancak bundan sonra restorasyonun tamir aşaması ve son olarak koruma aşaması gerçekleştirilir.

Restorasyon yaparak tarihi eser ve dokuların özgün biçimleriyle korunarak, gelecek kuşaklara aktarılması amaçlanır Restorasyon konusunda uzman ve genelde mimarlık (restorasyon yüksek lisans),  müzecilik, restorasyon ve sanat tarihi bölümlerinden mezun kişiler tarafından kontrol altında yapılmak zorundadır.  Dünyanın her yerinde restorasyonun tanımı bu şekilde ve amacı bu yönde olduğu halde  Türkiye'de restorasyon tarihi dokular üzerinde adeta terör etkisi yaratmaktadır.
Nasrullah Camii - Kastamonu girdiği restorasyon çalışmaları kapsamında sahip olduğu süslemeler ve hat sanatları yok oldu.
Sokollu Mehmed Paşa Çeşmesi - Beyoğlu
İstanbul Beyoğlu’nda bulunan Mimar Sinan’ın 451 yıllık eseri Sokollu Mehmed Paşa Çeşmesi’nin bir bölümü restorasyon ihalesini alan firma tarafından yıkıldı.
Roma döneminden kalma kadın büstü - Gaziantep Arkeoloji Müzesi
Restorasyon mu yoksa tahribat mı? Tartışılır.
Mısır Çarşısı - İstanbul
Duvarlarına çivi çakmanın bike yasak olduğu 354 yıllık Mısır Çarşısı'na restorasyon sırasında elektrik panoları takıldı.
Tarihi Hamam - İstanbul
Marmara Üniversitesi Göztepe Kampüsü içinde yer alan ve Osmanlı padişahı Beşinci Murat döneminde yaptırılan tarihi hamam restorasyonun ardından bambaşka bir hal aldı.
Urfa Kalesi - Şanlıurfa
Yaklaşık 1200 yıllık olan ve aşırı yağışların ardından çökme tehlikesiyle karşı karşıya kalan Urfa Kalesi'nin restorasyonu sırasında yapıya aykırı beton taşlar kullanıldı.
Antiphellos Antik Tiyatrosu - Kaş
M.Ö. 1. yüzyıldan kalan Antiphellos Antik Tiyatrosu'nın zeminine restorasyon sırasında beton döküldü, 28 sıra olan yapı 26 sıraya düştü.
İshak Paşa Sarayı - Doğubeyazıt
İlk hali 1865 yılında tamamlanan Ağrı'daki İshakpaşa Sarayı'na cam tavan yapıldı.
Tarsus Mescidi - Fatih
Fatih Sultan Mehmet’in Çobanbaşısı Ali Fakih tarafından yaptırılan tarihi Tarsus Mescidi restorasyon sonrası bambaşka bir yapıya dönüştü.
Dandalaz Köprüsü - Aydın
Osmanlı padişahı İkinci Murat tarafından Dandalaz Çayı'nın zerinde inşa ettirilen ve ticaret yolu görevi üstlenen köprü restorasyon sırasında zarar gördü ve yıkılma tehlikesiyle karşı karşıya geldi.

Apollon Smintheus Tapınağı - Çanakkale
Tarihi Apollon Smintheus Tapınağı'na restorasyon sırasında tonlarca ağırlıktaki TIR'larla girildi, tapınağa beton döküldü, orijinal halinden uzaklaştı.

Tekfur Sarayı - Fatih
On ikinci yüzyılda Bizanslılar tarafından inşa edilen Blakernai Saray Kompleksi'nden günümüze ulaşan tek yapı Tekfur Sarayı'na restorasyon sırasında ahşap pencereler ve parlak korkuluklar takıldı. 
Narmanlı Han ve daha niceleri...
Tarihin hakettiği saygıya erişmesi umuduyla...
GAİA